وام خود اشتغالی در حقیقت طرحی برای حمایت از کسب و کارهای خانگی و کارهای با قابلیت اشتغالزایی انبوه است. اگر قصد دارید کسبوکار جدیدی را بیندازید یا برای توسعه فعالیت خود به سرمایه نیاز دارید این وام بهترین گزینه است. ارائه مدارک شغلی مانند گواهی دورههای مهارت آموزی و جواز کسب برای دریافت این وام ضروری به حساب میآید. موجودیتی برای راهاندازی شغل از طریق دریافت وام اشتغال زایی وجود ندارد. این تسهیلات شرایط برای تاسیس تعمیرگاه خودرو، کارگاه نجاری، قالیبافی، خیاطی و موارد مشابه را آسان میکند. در این مقاله از موسسه وام آفر جزئیات این وام را بررسی می کنیم.همچنین برای اطلاعات بیشتر درباره وام با جواز کسب مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
وام خود اشتغالی چیست؟
وام خود اشتغالی یکی از طرحهای است که دولت با هدف حمایت از کسبوکارهای خانگی، مشاغل روستایی، مشاغل مربوط به حوزه برق و الترونیک، تولید تجهیزات، پرورش ماهی و کشاورزی، وام اشتغال زایی کمک به اشتغال برای سرپرست خانوار و کارآفرینان ارائه میدهد. نوعی کسبوکار، میزان اشتغال و درآمدزایی آن سیامله معین و تعیین میزان تسهیلات هستند. مبلغ پایه این وام بانکی به راه اندازی مشاغل خانگی اختصاص مییابد که مبلغ آن حداکثر ۱۵۰ میلیون تومان تعیین شده است. بر اساس قانون میزان تسهیلات اختصاص یافته به کارآفرینان در بالاترین حد قرار دارد.
تسهیلات ارائه شده به کارآفرینان در بانکهای مختلف با هم فرق داشته باشد. البته، فرایند دریافت تسلیحات تسهیلات بانکی بیشتر، پیچیده بوده و به ارائه مدارک برای اثبات موفقیت کسبوکار خود نیاز دارید. مهمترین نکته برای دریافت وام خود اشتغالی وضعیت اشتغال متقاضی است؛ اگر، متقاضی در جایی مشغول به کار باشد هرگز موفق به دریافت این وام نخواهد شد. این تسهیلات برای افرادی طراحی شده که قصد راهاندازی یا رونق کسبوکار خود را دارند.
بیشتر بخوانید: وام فرزند آوری چیست؟
چه کسانی می توانند از وام خود اشتغالی فنی حرفه ای استفاده کنند؟
برای راهاندازی یا توسعه شغل خود باید بدانید که: شرایط برای دریافت وام خود اشتغالی در کسبوکار شما فراهم است؟ بر اساس قانون افراد در گروه شغلی مختلف میتوانند با اتکا به خلاقیت مهارت خود کسبوکارشان را راه بیندازند. البته شرایط و زواید برای دریافت وام خود اشتغالی در هر گروه شغلی متفاوت است. برای کسب اطلاع دقیق به وب سایت سازمان فنی حرفهای یا بانکهای عامل مراجعه کنید. اصیلترین گروههای شغلی که میتوانند از اینترنت تسهیلات بانکی استفاده کنند عبارتاند از:
گروه مشاغل خانگی
در این مشاغل تمام اعضای خانواده فعال بوده و نباید مزاحمتی برای سایر اهالی محل یا واحد مسکونی ایجاد شود. تولید پوشاک، قالیبافی، پارچهبافی، تولید چرم و محصولات وابسته، خاتمکاری، ساخت زیورآلات قلمزنی، گلیمبافی، معرق کاری و تولید محصولات نمدی مهمترین مشاغل خانگی هستند. میتوانید با توجه به نوعشغل خود برای دریافت وامهای فنی حرفه در حوزه آشپزی آرایشگری فرش بافی و غیره اقدام کنید. شرایط دریافت وام فوری زنان خانه دار را اینجا بخوانید.
افراد خود اشتغال
اگر مدیریت کسب و کار خود را داشته و برای خود کار میکنید شانس شما برای دریافت وام خود اشتغال زیاد است. کار خود از طریق دریافت تسهیلات بانکی میتوانید شرایط برای جذب نیرو و استخدام کارگر را فراهم کنید. وامهای فنی حرفهای در حوزه تعمیرات موبایل، تاسیسات ساختمان تراشکاری و موارد مشابه به این دسته از افراد تعلق میگیرد.
کارآفرینان
اگر در حوزه ارائه محصول یا ارائه خدمت جدید و اکتشاف روش نوین برای رفع نیاز مردم فعالیت میکنید با دریافت وام خود اشتغالی میتوانید کسبوکار خود را توسعه دهید. اگر محصولات تولید شده توسط شما به حوزه کشاورزی و خدمات وابسته باشد، برای دریافت وام ما مشکل روبرو نمیشود.
مشاغل روستایی
هممیهنان ساکن روستا شرایط مناسبی برای راهاندازی مشاغل در حوزه دامداری، مرغداری، پرورش گل و گیاه، صنایع دستی، باغداری، تولیدات گلخانهای، تولیده میوه، کشت چای و سایر موارد دارند. این دسته از افراد میتوانند برای راهاندازی و توسعه شغل خود از وامهای فنی حرفهای استفاده کنند.
زنان سرپرست خانوار
اگر به هر دلیلی مرد خانواده تمام توان تامین مالی خود را از دست دهد، کسب درآمد و مدیریت مالی خانواده در چنین شرایطی برای دشوار خواهد بود. در صورتی که مهارتی در حوزههای مختلف داشته باشند محدودیتی برای دریافت ام خود اشتغالی سازمانهای مختلف مانند بهزیستی یا کمیته امداد ندارند.
سربازان دارای مهارت
آن دسته از سربازانی که در طول دوره خدمت خود مهارت یا تخصصی یاد گرفتهاند گروه دیگر مشمول دریافت وام خود اشتغالی هستند. آنها میتوانند برای راهاندازی کسبوکار خود از طریق دریافت تسهیلات بانکی اقدام کنند.
شرایط دریافت وام فنی حرفه ای
همه ما برای شروع و راهاندازی کسبوکار به منابع مالی نیازمند هستیم. دریافت وام اولین روش است که به آن فکر میکنیم. اگر شغل شما در یکی از بستههای بالا قرار دارد در صورت برخورداری از شرایط زیر قادر به دریافت وام خود اشتغالی خواهید بود.
- تابعیت جمهوری اسلامی
- ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت
- عدم استفاده از تسهیلات اشتغال زایی و کارآفرینی
- کار نکردن در نهادهای دولتی و غیر دولتی و عدم برخورداری از بیمه اشتغال
- محدوده سنی ۱۸ تا ۵۰ سال
- دریافت مجوزهای لازم برای راهاندازی کسبوکار
- ارائه مدارک مربوط به محل سکونت
- چک یا سفته معادل با یکونیم برابر مبلغ وام
- یک ضامن رسمی با فیش حقوقی
- مرتبط بودن مدرک فنی حرفهای یا مهارت با شغل درخواستی
مراکز ارائه دهنده وام خود اشتغالی فنی حرفه ای
برخی از بانکها برای تسهیل مسیر اشتغال زایی دارندگان مدرک فنی حرفهای شرایط برای ارائه وام خود اشتغالی را فراهم کردهاند. البته، لیست این بانکها دائماً در حال تغییر است، اطلاعات خود درباره بانکهای عامل را بهروز کنید. صندوقهای کارآفرینی و بانکها به طور تخصصی در زمینه وام برای راهاندازی کسبوکار فعالیت میکنند.
مدارک مورد نیاز ریافت وام خود اشتغالی فنی حرفه ای
- اصل کارت ملی و شناسنامه همراه با نسخه کپی
- مدارک نشاندهنده مهارت متقاضی مانند اسب و کپی مدرک فنی حرفهای
- نسخه اصل کارت معافیت یا پایان خدمت سربازی همراه با کپی آن
- ارائه مدارک مربوط به کسب کار مانند جواز تاسیس، جواز کسب و مجوزهای اشتغال
- مدارک محل سکونت برای احراز محل زندگی متقاضی
- اصل کپی مدارک هویتی ضامن و گواهی کسر از حقوق
مراحل ثبت نام وام فنی حرفه ای
اگر واجد شرایط دریافت وام خود اشتغالی هستید عد از آمادهسازی مدارک باید این ۵ مرحله را انجام دهید.
- دریافت معرفینامه از سازمانهای مورد تایید بانک مانند بهزیستی، کمیته امداد یا بنیاد شهید و امور ایثارگران
- ارائه طرح کسبوکار برای متقاعدسازی سازمان وامدهنده و انتخاب نوع تسهیلات
- مراجعه به سامانه اینترنتی موسسه مالی یا بانک برای تکمیل فرآیند ثبت نام و بارگذاری مدارک
- ثبت درخواست وام با مراجعه حضوری به بانکها بعد از اتمام فرایند ثبت نام اینترنتی، بررسی درخواست متقاضی، تایید مدرک فنی حرفهای توسط کارشناس بانک و در نهایت ارائه اصل مدارک برای تکمیل فرایند بررسی شرایط متقاضی
- تایید نهایی متقاضی و دریافت تسهیلات بانکی بعد از ارزیابی مدارک کسبوکار، تکمیل پرونده و قرارگیری در صف دریافت تسهیلات.
نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که در صورت ارسال ناقصه مدارک یا عدم صحت آنها ارشناس میتواند درخواست متقاضی برای دریافت تسهیل بانکی را رد کند.
مبلغ وام فنی حرفهای چقدر است؟
قبل از راهاندازی کسبوکار برای شما مهم است که از میزان تسهیلات اعطا شده با خبر باشید. باید بدانید که میزان بام خود اشتغالی بر اساس نوع مدرک فنی حرفهای و بانک عامل متفاوت است. با این حال میتوان این نوع تسهیلات را به چهار دسته اصلی تقسیم کرد:
- تسهیلات اعطا شده به سربازان دارای مدرک معتبر فنی حرفهای که خدمت خود را به پایان رساندهاند حدود ۱۵۰ میلیون تومان تعیین شده است.
- کارآفرینان نیز بر اساس نوع و تعداد نیروی کاری وام دریافت میکنند که میزان متغیر است.
- برای راه اندازی مشاغل خانگی یا کسب و کارهای کوچک نیز ه متقاضی ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات داده میشود.
- افراد متقاضی خود اشتغالی دارای مدرک معتبر فنی حرفهای میتوانند ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی دریافت کنند.
نرخ سود و نحوه بازپرداخت وام فنی حرفه ای
با توجه به اینکه میزان تسهیلات بانکی خود اشتغالی در گروههای کاری مختلف با هم فرق دارد نرخ سود و نحوه بازپرداخت آنها نیز متفاوت است. بااینحال، حداکثر سود تعیینشده برای وامهای خود اشتغالی حدود ۴ درصد است که به کارآفرینان تعلق میگیرد. حداکثر دوره بازپرداخت نیز به کسبوکارهای نوپا مربوط میشود و حدود ۸۴ ماه یا ۷ سال است.
بهترین دوره فنی حرفهای برای گرفتن وام خود اشتغالی
انتخاب شغل و حوزه فعالیت به استعداد توانایی و مهارت شما وابسته است. اگر به دنبال راهی هستید که مسیر اشتغال و دریافت تسهیلات بانکی را ساده کند باید در مشاغلی مهارت پیدا کنید که بازار کار به آنها نیاز بیشتری دارد. بهترین مدارک فنی حرفهای برای دریافت وام خود اشتغالی عبارتند از:
- دوره آرایشگری مردانه
- دوری مکانیکی
- برق صنعتی و ساختمانی
- مدرک حرفهای کامپیوتر
به چه شغلی وام اشتغال زایی تعلق می گیرد؟
- پرورش شترمرغ
- پرورش زنبور عسل
- شیلات
- پرورش دام و طیور
- تولید خوراک و علوفه دام
- کاشت انواع دانههای روغنی
- تولید گیاهان دارویی
- پرورش قارچ
- کشت زعفران
- ایجاد انواع استخرهای کشاورزی
- راهاندازی گلخانه
- مشاغل خانگی
- فرش بافی
- صنایع دستی
- بافندگی
- خیاطی
- تولید کیک و شیرینی
- فعالیت در حوزه سختافزار و نرمافزار
- تاسیس مهد کودک
- فعالیت در حوزه برق و الکترونیک، مخابرات و تعمیرات
- تولید تجهیزات آزمایشگاهی، پالایشگاهی و پزشکی
کدام بانک ها وام خود اشتغالی با مدرک فنی حرفه ای پرداخت می کنند؟
اگر به دنبال دریافت وام خود اشتغالی با بهره کم در حوزه کشاورزی، صنایع غذایی و دامپروری هستید انتخاب بانک کشاورزی برای شما بهترین گزینه است. برای افرادی که در حوزه تولید و صادرات محصول فعالیت میکنند دریافت وام از بانک صادرات در اولویت قرار دارد. مدیران تولیدیها برای دریافت وام باید به سراغ بانک توسعه و تعاون بروند. اگر میزان حقوق شما کم است نگران نباشید بانک رفاه کارگران شرایط مناسبی برای دریافت وام خود اشتغالی شما فراهم کرده است. به عبارت ساده, بانکهای ارائه دهنده وام خود اشتغالی شامل موارد زیر هستند:
- بانک صادرات
- بانک توسعه و تعاون
- بانک رفاه کارگران
- بانک کشاورزی
جمع بندی
اگر به دنبال راهاندازی کسبوکار مستقل و سودمند هستید علاوه بر تمرکز بر یادگیری مهارت کاربردی اید اطلاعات کافی درباره وامهای خود اشتغالی داشته باشید. دریافت وام اشتغال زایی به شما کمک میکند در زمان کوتاه صاحب کسب و کار شخصی خود شوید. اما قبل از هر چیزی باید اطلاعات کافی درباره بانکهای عامل، مدارک مورد نیاز و شرایط دریافت وام کسب کنید. نکته جالب درباره تسهیلات اشتغالزایی این است که فارغالتحصیلان مراکز فنی و حرفهای شانس بیشتری برای دریافت وام دارند. نکته دیگر این است که ری بازپرداخت این تاثیرات برای افراد با شغلهای نوپا طولانیتر و حدود ۷ سال است.
سوالات متداول
میزان وام خود اشتغالی فنی حرفهای چقدر است؟
میزان تسهیلات خود اشتغالی به نوع شغل و بانک عامل وابسته است. اما در حالت کلی، تسهیلات اعطاشده به کارآفرینان در بالاترین حد قرار دارد.
بانکهای عامل ارائه دهنده تسهیلات خود اشتغالی کدام هستند؟
بانکهای توسعه و تعاون، کشاورزی، صادرات و رفاه کارگران خدمات لازم برای دریافت وام خود اشتغالی به متقاضیان ارائه میدهند.
نرخ سود و نحوه بازپرداخت وام اشتغالزایی چگونه است؟
نرخ سود و نحوه بازپرداخت بر اساس نوع شغل تایید میشود. بر اساس قانون حداکثر نرخ سود این نوع تسهیلات بانکی حدود ۴ درصد بوده و به کارآفرینان تعلق میگیرد. برای بازپرداخته وام خود اشتغالی نیز حدود ۷ سال زمان دارید.